Tantari

Iti place sa petreci cat mai mult timp in aer liber vara? Nu esti singurul incantat de aceasta idee. Si tantarii sunt amatori de vreme calda si umeda. Aceste insecte se numara printre cele mai neplacute creaturi, reusind sa streseze pe toata lumea cu intepaturile lor.

 

Aspect

Tantarii apartin aceluiasi ordin ca si mustele: Diptera, prin urmare, acestia au o singura pereche de aripi. Au picioare lungi, subtiri, si un cap cu trompa proeminenta.

Tantarul are o constitutie fragila si culoare gri maronie, toracele este prevazut cu dungi longitudinale fine.

 

Dimensiune: 3-9 mm.

Sunt specii de insecte adaptate la mediul urban. La unele specii, la femela, nu se produce maturizarea oualor fara consumarea sangelui de mamifere.

Se pot imperechea si in spatii restranse, in care traiesc si in timpul iernii fara sa intre in diapauza.

Adultul poate depune ouale si iarna, cand temperatura apei depaseste 10 grade Celsius (intre sfarsitul lui aprilie si mai); generatiile din primavara si vara se succed la fiecare 15-20 de zile, in functie de temperatura apei. Dezvoltarea larvelor se realizeaza in ape statatoare. Femelele pot trai pana la 24 h maxim o saptamana, iar masculii pana la 3 saptamani, mai ales daca sunt in preajma apei.

Exista mai mult de 3.000 de specii de tantari in toata lumea, fiecare avand particularitatile sale. In plus, insectele au si preferinte, intrucat unele persoane sunt mai predispuse la intepaturi decat altele. Numarul de intepaturi depind de genele fiecarei persoane.

Imbracamintea inchisa la culoare, temperatura corpului si miscarea sunt lucruri care atrag tantarii.

Exista 300 de compusi emanati de corpul uman, unii avand capacitatea de a respinge tantarii, altii atragandu-i ca un magnet, in functie de secretiile si mirosul fiecarei persoane in parte.

 

Daunatori

Doar femelele inteapa. Acestea se hranesc cu sange odata la 2-3 zile, intepaturile avand efecte neplacute. Urmarile intepaturii depind de intensitatea reactiei alergice a fiecarei persoane. Apar imediat eriteme si urticarie. In decursul a inca 24 de ore apar petele rosii, care se vindeca in cateva zile.

Femelele pot transmite malaria, o boala infectioasa grava, febra galbena, virusul WEST NILE (care scade dramatic eficienta sistemului imunitar).

 

Prevenirea sau reducerea gradului de infestare:

Pentru a reduce sau preveni riscul infestarii, fara tratament chimic, trebuie gasita si oprita sursa inmultirii tantarilor, adica eliminarea zonelor cu apa statuta (fantani neacoperite, puturi, balti, apa statuta sub diferite forme).

Recomandam curatarea zonei pe o suprafata cat mai mare, eliminarea pe cat posibil a vegetatiei ce pastreaza umbra si umiditate sau a altor obiecte ce ar putea incuraja inmultirea tantarilor.

 

Combatere:

Dezinsectia impotriva tantarilor recomandam sa se faca prin pulverizarea cu atomizorul sau cu pompa de joasa presiune asupra vegetatiei.

Tratamentele trebuie facute cu rabdare si repetitiv, frecventa fiind de 2 ori in prima saptamana iar apoi lunar sau poate chiar mai rar.

La prima aplicare de insectid facuta potrivit, toate insectele mature sau o foarte mare parte din ele vor muri, ramanand totusi cele in stadiu de ou sau larva.

Niciun produs în coș.