Sobolani

Vrei sa scapi de sobolani?
Avem solutia. Deratizare rapida. Contacteaza-ne!

Adaptati la medii si conditii de viata diferite, fiind in mod obisnuit, locuitorii nevazuti ai multor asezari omenesti, in care patrund cu mult curaj, rozand tot ce poate fi ros, purtatori ai unor boli periculoase pentru om, sobolanii, oriunde s-ar afla, sunt daunatori si trebuie combatuti fara teama ca disparitia lor totala – de altfel imposibila- ar provoca vreun deranjament in uriasul angrenaj al naturii, in care fiecare fiinta are un rol bine determinat.

 

Sobolanul cenusiu (Rattus norvegicus)
Aspect
  • lungimea cumulata a capului si a trunchiului este de 21-28 cm, lungimea cozii este de 17 – 25 cm; greutatea este de 250 – 550 g; partea superioara si partile laterale ale corpului simt de culoare maro — cenusie si abdomenul este gri — alb; coada este acoperita de solzi in forma de inele; urechile sunt mici si rotunde in comparatie cu cele ale sobolanului de casa (Rattus rattus); puii sunt, dupa nastere, inca orbi si lipsiti de blana.

 

Biologie

sobolanul cenusiu este un animal foarte social, adaptabil si inteligent. El este activ in principal la lasatul serii si noaptea, dar unii sobolani pot fi activi uneori si pe timpul zilei. Sobolanul cenusiu traieste in grupuri de 50 -250 de indivizi, care in general sunt formate dintr-un mascul si mai multe femele, animale tinere si pui. Cei ce apartin unui anumit grup se recunosc dupa un miros specific grupului respectiv. Membrii aceluiasi grup — familie manifesta un comportament teritorial puternic. Sobolanii cenusii ce nu apartin grupului, sunt fara exceptii alungati sau omorati (canibalismul este posibil). Experientele individuale ale unor sobolani pot fi impartasite mai departe celorlalti membri. Sobolanii cenusii se inmultesc pe tot parcursul anului. Perioada de gestatie dureaza 24 de zile. Femela sobolan naste de 2 -7 ori pe an cate 6 -10 pui, care sunt la nastere orbi si fara blana. Femelele pot fata pe an chiar si 1000 de pui. La cresterea puilor iau parte deseori mai multe femele. Puii sunt alaptati aproximativ trei saptamani. Cand ajung la varsta de 6 -7 saptamani ei sunt deja independenti, iar la 3 luni ajung la maturitatea sexuala. Animalele tinere si puii au un comportament foarte jucaus. Sobolanii cenusii sunt omnivori. Spectrul alimentelor consumate cuprinde seminte, muguri, fructe, oua de pasari, carne. stricata si starvuri de animale, mamifere mici etc. Ei evita totusi alimentele necunoscute, comportament ce este cunoscut ca “misoneism”. Speranta de viata a sobolanului cenusiu este de maxim 4 ani, varsta la care rareori ajung, daca traiesc in natura.
Raspandire: sobolanii cenusii sunt originari din Asia de est. Ca specie sinantropa insa, ei sunt astazi raspanditi in toata lumea. Prin intermediul vapoarelor drept mijloace de transport, sobolanii s-au extins pana in insulele cele mai izolate. Pot fi intalniti in sate si orase, unde stau in pivnite, depozite, grajduri, conducte de canalizare, locuri de depozitare a gunoaielor precum si in alte cladiri, unde gasesc suficienta hrana si ascunzatori. In natura ei isi sapa vizuini subterane, ce se impart in galerii lungi.

 

Daunator
  • tipic daunator de provizii, materiale si pentru igiena. Sobolanii consuma alimente de toate tipurile, pe care le contamineaza cu excremente, urina si secretii. Ei rod insa si mobila, cabluri electrice, scanduri, rafturi, grinzi, usi, plastic etc, fiind astfel incadrate si la categoria daunatorilor de materiale.

Sobolanii cenusii actioneaza ca purtatori a numeroase boli infectioase, ce pot fi transmise la om si la alte animale. Ei reprezinta astfel si mijloace de raspandire a puricilor, care pot fi purtatori de ciuma. Cea mai intalnita boala pe care o transmit sobolanii la om este leptospiroza. Boala se transmite prin contactul cu urina animalului infectat, contaminarea solului sau a apei cu leptospire.

De asemenea sobolanii cenusii pot transmite virusi de Lassa (agenti patogeni ai febrei de Lassa), virusi Lyssa (agenti patogeni ai rabiei) si Salmonella, trichina precum si alti ectoparaziti si endoparaziti.

Bolile raspandite de sobolani au ucis mai bine de 10 milioane de oameni in ultimii 100 de ani.

Combaterea
Prevenirea aparitiei sobolanilor

Ce urasc sobolanii cel mai mult este curatenia. De aceea un prim pas este pastrarea cat mai curata a spatiilor de depozitare a mancarii si containerele in care aceasta este depozitata sa fie inchise cat mai etans.

Fara adapost si mancare adecvata acestia nu pot supravietuii de aceea daca elimini acesti doi factori previi mult mai usor o eventuala invazie.

In interior este bine sa pastrezi cat mai curate zonele de sub aragaze, frigidere, pe suprafete unde exista de obicei mancare cum ar fi mesele. Nu lasa apa intr-un recipient necontrolat peste noapte, pastreaza mancarea folosita pentru animale cum ar fi caini, pisici sau pasari in recipiente sigilate. In afara locuintei daca folosesti lemne de foc acestea este bine sa fie depozitate la o distanta cat mai mare de casa si de preferat la o inaltime de 50cm de sol.

Iarba sau gazonul trebuie taiat regulat pana la o inaltime la care se poate vedea solul. Orice fel de moloz sau echipamente abandonate trebuie relocate deoarece pot face un adapost ideal pentru sobolani.
Trebuie, fireste, luat in considerare faptul ca sobolanii cenusii sunt inteligenti si capabili de a invata din experienta, de aceea ei invata rapid cum sa evite obiectele folosite in combaterea lor. Astfel dupa scurt timp, ei stiu cum sa evite capcanele. Din cauza aceasta, combaterea sobolanilor cenusii ar trebui efectuata de catre o firma profesionista de deratizare.

Atentie la semne ale prezentei sobolanilor Incearca sa identifici prezenta sobolanilor cat mai curand posibil. Cauta in bucatarie, unde e cel mai probabil sa gasesti urme ale acestora. Cel mai probabil vei gasi urme ale acestora in spatele frigiderului, o sursa pretioasa de apa pentru sobolani. Verifica si cablurile, care daca vor avea urme de dinti pe ele inseamna ca ai o problema.

Asigura-te ca nu ai gauri in pereti: Chiar inainte de instalarea iernii ar trebui sa te asiguri ca nu ai gauri in peretii casei sau fisuri pe unde ar putea sa intre apa. Asigura-te ca nu ai nici macar gauri mici pentru ca un sobolan adult are nevoie de o gaura de 20 milimetri ca sa intre, iar un pui de o gaura de doar 12 milimetri.

Pentru combaterea rozatoarelor este necesara o pregatire si cunoastere buna a spatiului dar si a modului de realizare a tratamentului. Cel mai important lucru este cunoasterea mediului inconjurator al animalului rozator:

  • Unde au fost vazuti sobolanii?
  • Unde ar putea avea cuibul/ locuiesc?
  • Unde sunt locurile lor de hranire?
  • Unde este locul lor de apa?
  • Unde sunt locurile de excremente?
  • Unde se spala?
  • Unde sunt traseele pe care alearga?

Dupa aceasta verificare exacta de fapte, trebuie decis asupra numarului de statii de intoxicare. O singura statie nu ajunge deobicei. In toate locurile importante (dupa marimea si gradul de atacare al obiectului) trebuie plasata o statie de intoxicare. Locurile raticidului trebuie sa fie direct pe caile de alegare si in fata gaurilor de sobolani, pentru a crea o bariera intre cuiburi si locurile de hrana. La grad ridicat de atac se recomanda micsorarea distantei intre locurile de nada, pana la 5 m. A nu se aplica in loc deschis, e obligatorie folosirea statiilor de intoxicare.

Tratamentele de deratizare la exterior se fac sub forma de “bariera” si se realizeaza perimetral de jur imprejurul cladiriil/suprafetei. Aceasta se face prin amplasarea statiilor de intoxicare la distanta de 5 – 10 metri si incarcarea in interior a raticidului cerat si/sau pasta.
Statiile de intoxicare trebuie monitorizate pentru a observa gradul de infestare – la o saptamana dupa primul tratament iar dupa aceea, in functie de analiza primei vizite, lunar, trimetrial sau semetrial.

Recomandam 2 tipuri de raticid pentru a avea siguranta rezultatelor. Raticidele recomandate Racumin Paste prezentata ca pasta solida usor cerata, sub forma de pliculete de 10 grame/bucata si Ratimor Cerat sub forma de cuburi parafinate.

Statii de intoxicare recomandate pentru sobolanilor dar care se pot folosi si la soareci.

Tratamentele de deratizare la interior: va recomandam sa le efectuati cu capcanele cu adeziv pe suport de carton, plastic sau lemn.

Alta varianta dar este valabila doar pentru soareci ar fi capcanele autoblocante – sobolanii intra si ramane blocati in interior. Se foloseste pentru atractivitate raticid si/sau momeala alimentara – o varianta ce nu se mai gaseste in zona respectiva si i-ar putea fi pe plac (peste, carne, branza, paine).

Niciun produs în coș.