Soreci

Cu cele 18 specii si subspecii din fauna noastra, soarecii alcatuiesc un grup de rozatoare bine reprezentat, raspandit pe intreg cuprinsul tarii, in cele mai dificile medii de viata.

Soarecele de casa

 

Aspect

Corpul are lungimea de 7-10 cm, iar coada, egala cu cea a corpului. Bot scurt, ochii mici. Greutatea este de 10-20 grame. Culoarea blanii este gri-bruna pe intregul corp, dar pe partea ventrala are reflexe galbui. vara cauta terenurile necultivate, fiind deopotriva gasit in parcuri si gradini.

Isi sapa singur galerii simple, aproape de suprafata solului. de obicei, este mai activ in timpul noptii, dar adesea poate fi vazut si ziua.

Perioada de reproducere dureaza tot anul, inclusiv iarna, la indivizii care s-au strecurat in locuinte si asezari omenesti. Dupa o gestatie scurta, de numai 19-2o de zile, femela fata 4-8 pui, care la 2 saptamani devin independenti si la 6 saptamani maturi din punct de vedere sexual. In general, in decursul unui an se produc 6-8 fatari.

Durata medie de viata este de 1 an, 1 an si jumatate. Se catara cu usurinta si innoata bine la nevoie.

Se hraneste cu seminte de cereale si plante industriale, alimente din locuinta, producand daune.

 

Prevenirea aparitiei soarecilor

Ce urasc soarecii cel mai mult este curatenia. De aceea un prim pas este pastrarea cat mai curata a spatiilor de depozitare a mancarii si containerele in care aceasta este depozitata sa fie inchise cat mai etans.

Fara adapost si mancare adecvata soarecii nu pot supravietuii de aceea daca elimini acesti doi factori previi mult mai usor o eventuala invazie de soareci. In interior este bine sa pastrezi cat mai curate zonele de sub aragaze, frigidere, pe suprafete unde exista de obicei mancare cum ar fi mesele. Nu lasa apa intr-un recipient necontrolat peste noapte, pastreaza mancarea folosita pentru animale cum ar fi caini, pisici sau pasari in recipiente sigilate. In afara locuintei daca folosesti lemne de foc acestea este bine sa fie depozitate la o distanta cat mai mare de casa si de preferat la o inaltime de 50cm de sol. Iarba sau gazonul trebuie taiat regulat pana la o inaltime la care se poate vedea solul. Orice fel de moloz sau echipamente abandonate trebuie relocate deoarece pot face un adapost ideal pentru soareci.

 

Identificarea problemei

Un prim pas este gasirea urmelor de fecale pentru identificarea tipului de rozatoare din casa. Soarecii produc bobite mici cu o marime de 0.5 cm si capete ascutite, sobolanii bobite cu o marime de 1.5 cm si o forma mai iregulata. Cele proaspete, adica vechi de o zi sunt negre la culoare si au o textura moale iar cele mai vechi de 3 zile isi pierd culoarea intensa de negru si devin mai solide. In functie de numarul de excremente se poate aproxima si numarul de soareci.
Gaurile facute de soareci sunt si ele de mai multe tipuri in functie de cine te-a vizitat. Un soarece isi face o gaura de aproximativ 1.5 cm diametru atent finisata pe margini de obicei in materiale cum ar fi plastic, lemn, cutii de carton, saci, cabluri etc. Un sobolan are o gaura de aproximativ 5 cm diametru cu marginile nefinisate, prezentand aschii sau alte imperfectiuni. Locurile sunt cam aceleasi ca si la soareci dar pot fi exstinse la colturi de perete, podele, mobila de perete etc.

O caracteristica importanta a rozatoarelor de casa este ca ele in cautarea de hrana vor folosi mereu acelasi drum pana cand sursa este epuizata. Aflarea acestui drum este foarte importanta pentru amplasarea capcanelor sau a altor solutii. Rozatoarele isi formeaza un drum liniar de-a lungul peretilor, grinzilor, ramuri de copaci, cabluri electrice, tubulatura. Diferenta dintre soareci si sobolani este ca sobolanii merg le distante mult mai mari pentru a cauta hrana, soarecii fiind mai comozi si cautand doar in apropierea cuibului.

Pentru a identifica aceste drumuri cei mai buni indicatori sunt urmele de fecale sau urmele de mizerie care pot aparea de-a lungul peretelui sau a oricarui reper pe care il are sobolanul in drumul sau catre sursa de hrana. Aceasta mizerie apare de exemplu datorita frecarii dintre sobolan si perete.

Daca locuinta sau spatiul este deja vizitat de rozatoare atunci trebuie sa trecem la treaba mai serioasa:

Pentru combaterea rozatoarelor este necesara o pregatire si cunoastere buna a spatiului dar si a modului de realizare a tratamentului. Cel mai important lucru este cunoasterea mediului inconjurator al animalului rozator:

 • Unde au fost vazuti soarecii?
 • Unde ar putea avea cuibul/ locuiesc?
 • Unde sunt locurile lor de hranire?
 • Unde este locul lor de apa?
 • Unde sunt locurile de excremente?
 • Unde se spala?
 • Unde sunt traseele pe care alearga?

Dupa aceasta verificare exacta de fapte, trebuie decis asupra numarului de statii de intoxicare. O singura statie nu ajunge deobicei. In toate locurile importante (dupa marimea si gradul de atacare al obiectului) trebuie plasata o statie de intoxicare. Locurile raticidului trebuie sa fie direct pe caile de alegare si in fata gaurilor de soareci, pentru a crea o bariera intre cuiburi si locurile de hrana. La grad ridicat de atac se recomanda micsorarea distantei intre locurile de nada, pana la 5 m. A nu se aplica in loc deschis, e obligatorie folosirea statiilor de intoxicare.

Tratamentele de deratizare la exterior se fac sub forma de “bariera” si se realizeaza perimetral de jur imprejurul cladiriil/suprafetei. Aceasta se face prin amplasarea statiilor de intoxicare la distanta de 5 – 10 metri si incarcarea in interior a raticidului cerat si/sau pasta.
Statiile de intoxicare trebuie monitorizate pentru a observa gradul de infestare – la o saptamana dupa primul tratament iar dupa aceea, in functie de analiza primei vizite, lunar, trimetrial sau semetrial.

Recomandam 2 tipuri de raticid pentru a avea siguranta rezultatelor. Raticidele recomandate Ratimor Pasta sub forma de pasta, Racumin Paste prezentata ca pasta solida usor cerata, sub forma de pliculete de 10 grame/bucata si Ratimor Cerat sub forma de cuburi parafinate.

Tratamentele de deratizare la interior: va recomandam sa le efectuati cu capcanele cu adeziv pe suport de carton, plastic sau lemn.

Alta varianta dar este valabila doar pentru soareci ar fi capcanele autoblocante – soarecele intra si ramane blocat in interior. Se foloseste pentru atractivitate raticid si/sau momeala alimentara.

Masuri de igiena si protectia muncii: In timpul lucrului se poarta obligatoriu echipament de protectie. Mainile si/sau fata trebuie sa fie spalate inaintea pauzelor si la sfarsitul lucrului.

Informatii si observatii foarte importante, bine de stiut despre rozatoare:

 • sunt transportatori de microbi,
 • tratamentele preventive sunt indicate. Totusi, daca nu se fac este obligatorie interventia foarte rapida in cazul in care se observa un soarece/sobolan chiar si in trecere,
 • ating maturitatea sexuala 1,5 – 3 luni si au pe­rioada de gestatie mica (16 – 24 de zile), realizeaza 2 – 8 gestatii pe an; fata câte 4 – 12 pui de fiecare data; traiesc circa 3 – 5 ani.
 • o pereche de soareci pot da într-un an circa 800 – 1000 de descendenti.

Cititi mai multe informatii despre soareci pe pagina “informatii soareci” si cum sa preveniti infestarea cu soareci pe pagina “previne infestarea cu soareci”.

Niciun produs în coș.