Purici

Puricele

Este o insecta parazita hematofaga, de talie mica, de culoare cafenie – inchisa, avand membrele posterioare adaptate pentru sarit.

Puricii sunt paraziti externi, care se hranesc prin hematofagie, adica extrag substantele nutritive din sangele supt al mamiferelor si pasarilor.

 

Aspect

15-33 mm, insecte foarte agile; un purice poate sari pe verticala pana la 18 cm, iar pe orizontala pana la 33 cm. Aceasta reprezinta aproximativ de 200 de ori lungimea propriului lor corp, facand ca puricele sa fie printre cei mai buni saritori dintre toate animalele cunoscute.

 

Reproducere

94 % din speciile de purici sunt ectoparazite pe mamifere si 6 % pe pasari. Puricii se inmultesc pe tot parcursul anului. Femela purice depune pachete de oua relativ mari, ce cuprind circa 10 oua fiecare.

In decursul vietii, o femela poate depune pana la 400 de oua.

Larvele, care ies dupa 2-10 zile din oua, stau de obicei bine ascunse in culcusul sau locul de odihna al gazdei (de exemplu tir cuib).

Larvele se hranesc cu material organic sau cu substantele eliminate de puricii adulti. Evolutia larvara dureaza aproximativ 2- 4 saptamani, timp in care se desfasoara 3 stadii larvare. In aceasta etapa a evolutiei, larva naparleste de doua ori. La sfarsitul ultimului stadiu larvar incepe transformarea in pupa. Metamorfoza din timpul stadiului de pupa se incheie dupa 1-2 saptamani. Eclozarea din pupa se face cu ajutorul vibratiilor din mediu (stimuli exteriori), si in acest fel li se asigura totodata insectelor adulte si gasirea unui animal gazda (cel care a provocat vibratiile). Aceasta este si explicatia faptului ca uneori la cumpararea unei locuinte, ce a stat multa vreme neocupata, se ajunge relativ rapid la o inmultire in masa a puricilor. Acestia au stat acolo in asteptare, fiind in stadiul de pupa. Puricii adulti pot trai 1, 5 ani. Dupa comportamentul lor, puricii se impart in doua categorii: cei care traiesc in blana animalelor si cei care ataca locurile de odihna ale gazdelor (cuiburile pasarilor). Puricii de cuiburi stau in apropierea locului de repaus al gazdei si o cauta pe aceasta numai cand vine vremea sa se hraneasca. In aceasta categorie intra de exemplu puricii specifici omului (Pulex irritans), care se hranesc cu sangele acestuia, in general cand acesta doarme, si care pe timp de zi se ascund in crapaturi si colturi intunecate din apropierea patului. Spre deosebire de acestia, puricii de blana raman pe gazda tot timpul si se lasa chiar transportati de aceasta.

 

Semne de infestare cu purici

Exista o serie de semne care indica prezenta puricilor. Un indiciu comun ar fi dat de animalele de companie care se scarpina in mod repetat.

Acest aspect este cauzat de discomfortul creat de activitatea de hranire a puricilor cu sangele animalului.

De asemenea, oamenii pot prezenta urme de muscaturi sau mancarimi.

Prezenta fecalelor puricilor adulti poate, de asemenea, indica prezenta acestora.


Daunator

Puricii se hranesc cu sange si inteapa de mai multe ori, in serie. Odata cu secretiile salivare sunt eliberate substante anticoagulante, ce impiedica coagularea sangelui si care pot provoca reactii alergice.

In locul intepaturii, se formeaza apoi un eritem ce da senzatii de mancarime, insotit sau nu de urticarie. Dupa 12-24 de ore apare o pustula, ce poate dura pana la 2 saptamani.

Puricii de pisica si cei de caine servesc drept gazde intermediare teniei care poate fi transmisa si la om.

Pe langa acestea, mai pot transmite si virusuri si bacterii (stafilococi), ciuma bubonica.

 

Prevenirea infestarii cu purici

Gaurile si spatiile inguste, ce pot servi drept locuri de clocire, trebuie astupate. Locul de odihnă al animalelor de casă trebuie curatat regulat. Animalele de companie trebuie deparazitate extern in mod frecvent.

Pentru asociatiile de proprietari sau casele cu subsoluri prin care se plimba pisici exista o grija in plus. Daca s-a facut deratizarea iar rozatoarele au murit in subsol este neaparat obligatorie curatarea si igienizarea suprafetei. Eventualii şoareci şi şobolani trebuie neapărat eliminaţi, deoarece şi ei funcţionează ca factori de răspândire a puricilor. Lesurile de sobolani, soareci, pisici sau caini sunt gazda perfecta pentru o colonie de purici.

 

Combatere:

Tratamentul pentru purici presupune aplicarea unui insecticid cu ajutorul unui pulverizator puternic pe intreaga suprafata a locatiei unde a fost constatata prezenta acestora.

Tratamentul presupune efectuarea a doua etape: prima etapa are un efect soc, in urma careia mor toti puricii maturi existenti.

A doua etapa este necesar sa aibe loc la 7 zile de la data primei interventii, asa incat sa se extermine si puii iesiti din ouale (larvele) depuse pana in momentul primei interventii.

Tratamentul se va efectua de catre o firma specializata si autorizata in domeniu, cu un personal calificat si atestat.

Niciun produs în coș.