Ai fost invadat?
Contacteaza-ne si scapa acum de insectele nedorite. Oferim servicii profesionale de dezinsectie impotriva plosnitelor, indiferent de locatie.
Ai ajuns aici pentru ca esti disperat(a). Lumea ta s-a intors cu susul in jos. Nu mai esti tu seful vietii tale ci niste nenorocite de plosnite! Habar nu ai cum au patruns in viata ta si in patul tau, si, mai grav, habar nu ai cum sa scapi de ele. Pielea te mananca de mori si simti constant ca misuna pe tine zeci de plosnite. Dar nu le vezi niciodata ca parca au toate abilitati de ninja. Corpul tau delicat poarta urmele unui mic masacru.
Carari de pete rosii stau marturie faptului ca in noaptea precedenta creaturi vampirice s-au infruptat in voie din sangele tau nobil. Se pare ca plosnitele te-au ales “voluntar” sa le donezi cu generozitate sange.
Aspect – plate, de culoare rosu brun, 4-5 mm lungime sau de dimensiunea unei seminte de mar. Umflata si rosie dupa o masa de sange.
Comportament
- se hranesc numai cu sange. In conditii extreme pot supravietui pana la un an fara sa manance.
- prefera sa fie active noaptea, cand gazda doarme.
- se gasesc in crapaturi si fisuri, inclusiv in cusaturile saltelelor, mobilier, rame tablouri. Adesea, se gasesc in hoteluri, unde pot migra din camera in camera si in bagajele persoanelor cazate.
Reproducere
- femelele pot depune de la 1 pana la 5 oua/zi, si poate stabili 200 – 500 oua intr-o viata. Acestea sunt prinse si lipite in locul de clocire (crapaturi, pe haine sau draperii sau in spatele tablourilor) printr-o secretie solubila in apa. La o temperatura de 25° C evolutia de la stadiul de ou la cel de insecta adulta dureaza circa 4-6 saptamani, iar larvele eclozeaza in doua saptamani. Plosnitele de pat trec prin cinci stadii larvare. Dupa fiecare naparlire larvele trebuie sa se hraneasca cu sange. In camere cu temperaturi normale si cu sursa de hrana adecvata, acestea pot trai mai mult de 300 de zile.
Semne de infestare:
- exista multe semne posibile de activitate – prima ar fi vederea propriu-zisa a acestora.
- un al doilea indiciu ar fi semnele de pe piele; muscaturile lor pot lasa senzatia de mancarime pe piele si pot provoca reactii alergice.
- pe masura ce puii cresc, acestia naparlesc; acest aspect ar putea indica prezenta lor ( indeparteaza pielea).
- dupa ce se hranesc, plosnitele se retrag in ascunzisurile lor pentru a se ascunde. In cele din urma, ei defeca in aceste locuri, care apar ca pete negre si maro.
- mirosul neplacut poate fi un semn al prezentei acestora.
Plosnitele au existat inca din cele mai vechi timpuri si sunt raspandite in intreaga lume.
Exista diferite specii de plosnite, dar cea de pat este deosebit de adaptabila la mediile umane. Alte specii sunt cunoscute ca prefera pasari si lilieci, dar, de asemenea, se pot hrani pe oameni, la nevoie.
Din moment ce acestea pot supravietui in cuiburi de pasari, pot fi deci vazute in case si cladiri care au astfel de cuiburi de pasari, in special pe acoperisuri.
Plosnita de pat – evita lumina; in timpul zilei se ascunde in locuri intunecate, ferite de vant si zgomote, ca de exemplu diferite crapaturi, curburi, sparturi inguste, unde spatele si burta intra in contact direct cu peretele ascunzatorii.
Ascunzatoarele sunt foarte variate; le place sa se deplaseze in directii ascendente.
In anotimpul cald suge sange odata la 2 zile, iar cand temperaturile scad, o data pe saptamana. Acest proces de suctiune dureaza 5-10 minute. Plosnita cauta suprafata adecvata suctiunii de sange cu ajutorul organului aflat in capatul ventuzei.
Locurile de suctiune preferate sunt gleznele, gatul si zona incheieturii.
Mancarimea apare dupa cateva ore. Natura sa o obliga sa se stabileasca intr-un anumit loc, si, atata timp cat are toate conditiile necesare unei alimentatii regulate, cu greu va parasi zona.
Boli transmise de plosnita de pat
Intra in categoria agentilor suparatori, fiind totodata parazit si daunatoare pentru igiena. Ele ies noaptea din ascunzisuri si vin la oamenii care dorm, pentru a se hrani cu sangele lor. Pe deasupra, nu gasesc de obicei de la prima muscatura un vas de sange, ceea ce duce la incercari repetate, care lasa o serie de urme de intepaturi pe pielea omului, asemanatoare unui traseu. Aceste semne sunt observate abia la trezire. Persoanele sensibile fac, in urma intepaturilor, un fel de urticarie, si au o senzatie intensa de mancarime in acele zone. Aceste simptome sunt cauzate de o secretie anticoagulanta pe care plosnita o injecteaza cand inteapa, pentru a impiedica coagularea sangelui. Prin scarpinat, locul intepaturii se poate infecta. La persoanele extrem de sensibile pot aparea chiar si tulburari de vedere.
De asemenea, plosnita de pat poate transmite hepatita B, hepatita C si chiar virusul HIV.
Combatere:
Pregatirea spatiului – Orice material textil (paturi, haine, covoare, genti, rucsace, etc.) trebuie scoase din dulapuri/debarale si pregatite pentru tratament. Nu este necesara aplicarea insecticidului pe haine, acestea pot fi spalate la temperaturi inalte (daca materialul permite), iar in felul acesta si insectele mature, dar si larvele si ouale vor fi distruse.
Tratamentul pentru plosnite trebuie efectuat de catre o firma specializata.
Fiecare coltisor, crapatura, margine de saltea, imbinare de material, totul trebuie pulverizat.
Se efectueaza un tratament chimic in doua etape: prima etapa are un efect soc, in urma careia vor muri toate insectele existente, iar cel de-al doilea tratament efectuat la 7 zile de la data primului, va distruge si puii iesiti din oua.
Interventiile vor fi efectuate de catre un personal calificat si atestat in domeniul dezinsectiei.
Operatiunile ce trebuie urmate tratamentului impotriva plosnitelor:
Aerisirea temeinica este obligatorie, minim 2 ore geamurile si usile larg deschise. Pentru a mari sansele de reusita trebuia sa aspirati toate zonele pe unde s-a pulverizat si ar putea sa existe oua sau insecte moarte. Curatati sacul aspiratorului sau chiar aruncati-l.