Omizi

Cotarii sau omizile defoliatoare din familia Geometridae

In familia cotarilor se încadrează specii din ordinul fluturilor (Lepidoptera), ce aparţin familiei Geometridae. Specii importante în grădină sunt molia verde a stejarului (omida păroasă a stejarului, cotarul verde Operophtera brumata) şi cotarul brun al pomilor (Erannis defoliaria).

Cotarul brun al pomilor: masculii au aripi, a căror anvergură este de 35-38 mm; aripile sunt de un galben pal şi prezintă un model roşu — maroniu; femelele au nişte pete negre şi galbene şi au o lungime de aproximativ 7 mm; aripile lor sunt rudimentare (rămăşiţe primitive) şi de aceea ele nu pot zbura;omizile sunt de culoare roşu — maroniu şi au nişte pete deschise la culoare; pe partea abdominală ele sunt galbene, asemănător culorii sulfului.

 

Biologie

Perioada de zbor a fluturilor (moliilor) are loc în lunile octombrie până în decembrie/ ianuarie. Femelele, care nu sunt capabile de zbor, se caţără sus pe trunchiurile copacilor, de unde atrag masculii cu feromoni, pentru ca apoi să se reproducă cu aceştia. După copulaţie, femelele depun 100-300 de ouă ovale în crestăturile scoarţei. Omizile, ce eclozează la începutul anului, se deplasează în mişcări tipice de târâre şi unduire, şi se hrănesc cu frunze verzi, muguri şi fructe mici. Dacă ele sunt perturbate în timp ce se hrănesc, se acoperă într-o pânză subţire, pe care o ţes rapid. Din luna iunie omizile coboară pe fire de pânză până ajung pe sol şi pe pământ se transformă în pupe. In toamnă eclozează fluturii.

 

Dăunător

Pe plantele atacate se pot observa cu ochiul liber omizile, care se târăsc şi se hrănesc cu frunze. Mugurii şi frunzele prezintă urme tipice de rosături. Fructele rămân cu nişte concavităţi late, de forma unor linguri.

Aparitia omizilor se face la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie dar este conditionata si de conditiile meteo. Sunt insecte erbivore care se hranesc intensiv si pot distruge in totalitate copacii fiind din aceasta cauza foarte daunatoare agriculturii. Omizile se caracterizeaza prin numarul mare de picioare, pana la 10 perechi, cu mici diferente de la specie la specie.

Tratamentul de dezinsectie impotriva omizilor se face prin pulverizarea solutiilor insecticide pe vegetatie.

Niciun produs în coș.