Muste

Musca domestica sau de casa (Musca domestica)

Aspect: 5-8 mm lungime; partea anterioara a corpului este de culoare neagra, avand patru dungi incrucisate pe partea din spate; partea posterioara a corpului este gri pe fata superioara si galbena pe fata inferioara; corpul este in intregime acoperit de peri; pe cap are doi ochi compusi (ochi cu fatete) mari si rosii; mustele de casa au doar o pereche de aripi pentru zbor, cea de a doua servind la stabilizarea zborului.

 

Biologie

Femelele isi depun ouale in gunoi, compost, alimente in putrefactie (gunoi biodegradabil) si ingrasamant amestecat cu paie. Dupa o evolutie embrionara de aproximativ 15-25 de ore ies din oua larve, care nu au nici cap, nici picioare. Prin unduirea trupului ele se pot misca usor in substratul de hrana, fara a avea nevoie de vreun ajutor. Se hranesc cu substantele din materia aflata in putrefactie.

In acest timp ele cresc si naparlesc de doua ori, inainte de a trece la stadiul de pupa. In stadiile de pupa ele sunt fusiforme. Durata metamorfozei realizata in stadiul de pupa depinde de temperatura si este de 3-8 zile. La iesirea din pupa, musca da la o parte invelisul cu ajutorul unei vezici, ce iese dintr-un buzunar in forma de arc, aflat pe cap. Mustele adulte sunt deja la trei zile de la eclozare gata de reproducere. Mustele zboara cu mare precizie si agilitate. Viteza lor de zbor este de 2m/s (7, 2 km/h), -viteza la care bat din aripi de 200 de ori pe secunda.

 

Raspandire

Mustele pot fi gasite peste tot in lume, cu exceptia deserturilor, a regiunilor polare si a celor alpine de la mare altitudine. In habitatele lor pot fi intalnite mai ales in case, apartamente, grajduri si locuri de depozitare a gunoaielor.

 

Daunator

Musca este un agent suparator tipic precum si un daunator igienic.

Mustele deranjeaza oamenii, asezandu-se si deplasandu-se pe diverse parti ale corpului lor, zburand haotic prin camera si zumzaind. Prin depunerea oualor si din cauza etapei de hranire a larvelor, ele pot contamina mancarea. Deoarece sunt purtatoare de boli, ele devin un pericol pentru igiena. Exista dovezi ca mustele de casa pot transmite bacteria Helicobacter pylori, ce poate cauza ulcer la om. Astfel se presupune ca mustele sunt purtatoare si de alte boli pe langa aceasta, desi rolul ei ca transmitator de boli este probabil adesea supraestimat;

Orice obiect sau aliment pe care se asaza poate fi contaminat cu Salmonella, Escherichia coli (E. coli) sau cu alti microbi care dau toxiinfectii alimentare, unele dintre ele severe.

 

Prevenire

Gunoiul biodegradabil trebuie aruncat cat mai repede si in mod regulat. Litierele pisicilor sa fie mereu curatate. Alimentele ce se pot strica, sa nu fie lasate afara si neacoperite. Potentialele locuri de clocire, precum gramezile de balegar si compost, sa fie asezate departe de casa. Sa se impiedice patrunderea mustelor in casa, prin instalarea plaselor de muste la ferestre si la usile de la balcon.

Combatere

Daca totusi prevenirea nu a fost facuta si zona este deja infestata atunci incepem combaterea lor:

Detaliat fiecare mod de combatere a mustelor, gasiti in cele ce urmeaza:

  1. Tratamentul cu insecticide clasice se aplica pe toata suprafata tratata pe orice fel de suport – iarba, vegetatie, pereti. Modul de actiune este prin contact. Cand musca atinge suprafata tratata substanta activa isi face efectul, paralizand instantaneu insecta si omorand-o in maxim 10 – 15 minute. Acest tip de aplicare nu are remanenta foarte indelungata, 2-5 saptamani sau pana la prima ploaie mai puternica.
  2. Tratamentele impotriva mustelor cu insecticide cu atractant: exista cateva variante de insecticide care contin atractant sexual si alimentar ce se folosesc in tratamentele impotriva mustelor. Aplicarea acestor tratamente nu se face pe toata suprafata precum in cazul insecticidelor clasice ci doar zonal. Principiul de functionare se bazeaza pe nevoia de consum sau atractia sexuala a mustelor. Pentru aplicarea la exterior sau interior se foloseste o pensula, iar tratamentul se face sub forma de spoturi sau varianta cu pompa de joasa presiune cand se aplica sub forma de benzi. La prima metoda substanta se dizolva ca o pasta iar la a doua precum un insecticid clasic. Remanenta substantei, adica durata de atractivitate/rezultat este mai indelungata in cazul aplicarii sub forma de spoturi (cercuri) datorita cantitatii mult mai mari de insecticid.

Pentru o eficienta indelungata a ambelor tratamente prezentate mai sus se recomanda tratarea zonelor unde nu bate soarecele direct si unde nu ploua. Insecticidul pentru muste este biodegradabil si se spala cu apa.

Niciun produs în coș.