Molii

Moliile. Dusmanul tacut din casa ta

 

Aspect

Lungimea corpului este de 6-9 mm; anvergura aripilor este de circa 12 -16 mm; aripile anterioare sunt de culoare maro — auriu si sunt franjurate pe marginea posterioara; aripile posterioare au forma unor lantete, culoarea gri — galbena si prezinta de asemenea franjuri pe marginea posterioara; restul corpului la moliile adulte este de culoare maro — aurie; larvele (omizile), la scurt timp inainte de transformarea in pupa, ajung la o lungime maxima a corpului de 10 mm si sunt colorate alb pana la galben.

 

Biologie

O femela depune aproximativ 100 -250 de oua pe materiale, acestea fiind amplasate la distanta unul de celalalt, fara a fi lipite. Evolutia embrionara dureaza aproximativ doua saptamani, dupa care larvele eclozeaza, in conditii de mediu optime (umiditatea relativa a aerului sa fie de 70 %, iar temperatura cu valori cuprinse intre 25 si 30° C) si daca exista suficiente resurse de hrana, evolutia larvara pana la transformarea in pupa dureaza aproximativ doua luni. Pentru transformarea in pupa omida isi construieste un tub lung de panza, deschis la ambele capete, pe care il poarta cu sine pana la momentul transformarii propriu zise. Dupa metamorfoza eclozeaza fluturii adulti, care au niste mandibule vestigiale ale aparatului bucal, din aceasta cauza ei nemaiputandu-se hrani. Speranta de viata a insectelor adulte este de aproximativ 12 zile pana la maxim 18 zile. In medie apar doua generatii de molii pe an. Insa in veri foarte calduroase pot aparea pana Ia 4 generatii. Omizile au mandibulele bine dezvoltate pentru masticat si rupt, cu care rod diferite textile, ce le servesc drept hrana.

 

Raspandire

Specia este raspandita in toata lumea. Este intalnita in casele oamenilor, pe textile de toate tipurile, precum fibre textile de provenienta animala, ce contin cheratina, bumbac, iuta, fibre textile ce contin celuloza, matase naturala sau artificiala precum si fibre textile pur sintetice.

 

Daunator

Tipic daunator de materiale. Materialele si textilele infestate sunt gaurite de omizile care se hranesc. Existenta unei invazii de molii este remarcata in momentul in care se observa fluturi adulti zburand prin casa.

Prevenire: Sa se verifice in mod regulat dulapurile de haine si depozitele de textile in vederea unei posibile invazii. Materialele textile din depozite sa fie pastrate la temperaturi scazute. De asemenea, in dulapuri si depozite este recomandabila utilizarea saculetelor cu lavanda sau camfor. Mai pot fi puse in dulapurile de haine si inele din lemn de cedru. Mirosul acestor substante alunga moliile. Tot ca masura preventiva impotriva moliilor se pot folosi in dulapuri si depozite de textile pliculete ce contin insecticide speciale.

Hainele atacate de molii trebuie scuturate si aerisite bine. Apoi ele pot fi incalzite cu feonul sau in uscatorul de rufe, eliminand astfel si eventualele oua ramase. Ca masura alternativa, textilele pot fi tinute la rece, la temperaturi de -5° C timp de una sau doua zile, inlaturand astfel ouale si stadiile de larva si pupa. Fluturii rataciti, care sunt observati zburand prin camera, pot fi omorati pur si simplu cu pliciul de muste. In incaperile infestate trebuie folosite in mod suplimentar insecticide sub forma de spray. Este necesar un control regulat, deoarece de multe ori nu sunt eliminate toate stadiile de evolutie ale moliilor. Combaterea pe cale biologica se face cu ajutorul viespii Trichogramma evanescens si s-a dovedit a fi eficienta.
Specii asemanatoare: Alti daunatori de materiale, respectiv textile sunt moliile Tinea pellionella, Monopis rusticella si gandacul covoarelor (Trichophaga tapetzella).

 

Combatere

Prima varianta de a scapa de molii este utilizarea substantelor chimice. Pentru a ajunge la cea mai bine ascunsa molie e clar ca nu putem utliza insecticidele prin pulverizare cu pompa de joasa presiune (pulverizatorul mecanic de pus in spate, spre exemplu). Atunci trebuie ca tratamentul sa fie aplicat sau cu ajutorul unui pulverizator ULV (ultra low volume) sau cu ajutorul unui insecticid de genul aerosol – Solfac AF. Acesta se pune in mijlocul incaperii (50mp sau 150mc) si se porneste. Fiind autoblocant nu este necesar ca cineva sa ramana in incapere. Se porneste si se paraseste zona. Este recomandat ca volum de aer sa fie etans pentru o eficienta maxima a dezinsectie impotriva moliilor. Dupa o pauza de 4-6 ore in care insecticidul isi face efectul trebuie neaparat aerisit spatiul inca 1 -2 ore in functie de curentii de aer.

Pentru ca eficienta tratamentului sa fie maxima toate dulapurile trebuie deschise, hainele cat mai imprastiate si distantele de la “bomba fumigena” si pana la zona tratata sa nu fie prea mari. Principiul de functionare e simplu, aerosolul impotriva moliilor va ocupa tot volumul de aer si toate crapaturile in felul asta ajungand si la insectele ce se ascund si nu pot fi combatute prin pulverizare.

A doua varianta e cea a capcanelor adezive impotriva moliilor este capcana adeziva cu atractant. Principiul de functionare se bazeaza pe atractantul folosit. Cand zboara in zona pastilei de atractant, molia va ramane lipita pe banza adeziva. In felul acesta captura este sigura. Suprafata de actiune nu este la fel de mare precum in cazul insecticidului pulverizat aerosol dar este fara pericol. Sunt mai multe sisteme de prevenire a infestarilor cu molii aceasta cu capcane cu lipici cu fermoni speciali pentru molii e una din ele.

Niciun produs în coș.