Furnici

Furnicile sunt insecte sociale care trăiesc în colonii (mușuroaie) de până la mai multe milioane de indivizi, având o organizare a coloniilor foarte avansată pentru lumea animalelor.

Fac parte din familia Formicidae, care, împreună cu familiile înrudite ale viespilor și albinelor, aparțin ordinului Hymenoptera. Indivizii se împart în femele subfertile sau uneori sterile (lucrătoare), masculi fertili (trântori) și femele fertile (denumite mătci sau regine).

In lume exista peste 10.000 de specii de furnici, de culori si dimensiuni variate. Dimensiunea medie este cuprinsa intre 2 si 7 mm, insa exista si funici care pot atinge 2,5 cm. furnicile pot avea culori de la albastru sau violet, pana la verde, rosu sau maro.

Se considera ca biomasa tuturor furnicilor din lume echivaleaza cu biomasa tuturor oamenilor, si reprezinta aproximativ 10% din biomasa tuturor animalelor.

Furnicile sunt construite sa fie foarte rezistente si eficiente in munca pe care o depun. O furnica poate ridica de 20 de ori greutatea ei.

 

Daunator

Ocazional, activitatile furnicilor vin in conflict cu oamenii. Un numar de furnici au devenit daunatori, in mod particular cele care au fost transportate accidental dincolo de spatiul lor natural. Furnicile clasificate ca daunatori includ furnica de trotuar, furnica nebuna galbena, furnicile de zahar, furnica-faraon, furnica-dulgher, furnica argentiniana, furnica de casa parfumata (odorous house ants), furnica de foc importata si furnica de foc europeana. O furnica daunator, transportata in numar mare de oameni este furnica-faraon, care este nativa din America de Nord, dar s-a raspandit aproape in toata lumea. Furnica-faraon nu poate tolera temperaturi scazute asa ca in climatele reci ea traieste in casele oamenilor si in alte cladiri incalzire, ca spitale si fabrici, cladiri de birouri; ea isi poate face cuiburi intre foile de hartie.

Furnica-dulgher, nativa din America de Sud, traieste in cherestea in loc de pamant. Odata intrate in casa, ele isi fac cuib in structurile de lemn, pe care le gauresc cu mandibulele lor ascutite.Poate cel mai raspandit daunator este furnica argentiniana.Unele furnici sunt considerate daunatori si din pricina firii adaptative a coloniei de furnici, eliminarea intregii sale colonii fiind aproape imposibila. Managementul daunatorilor este astfel o problema de controlare a populatiilor locale, in loc de eliminare a intregii colonii si cele mai multe incercari de control sunt solutii temporare.Populatiile sunt controlate folosind momeli insecticide, fie in granule, fie in formule lichide. Momeala este adunata de furnici ca mancare si este adusa in cuib, unde otrava este raspandita la alti membri ai coloniei prin trofilaxie. Acidul boric si boraxul sunt deseori folosite ca insecticide pentru ca sunt relativ sigure pentru oameni. Momeala poate fi raspandita pe o suprafata foarte mare pentru a controla speciile de furnici, cum ar fi cea a furnicii de foc, care ocupa zone intinse. Cuiburile furnicii de foc pot fi distruse prin urmarirea darelor inapoi in cuib si prin varsarea de apa fiarta inauntru pentru a ucide regina. Aceasta manevra functioneaza la aproape 60% din musuroaie.

Controlul furnicilor poate fi dificil, dar exista unele lucruri care trebuie stiute despre modul in care comportamentul furnicilor poate crea mari dureri de cap:

  • intrarea: furnicile pot intra chiar si prin cele mai mici fisuri, cautand apa sau substante dulci, grase in bucatarie, camara.
  • trasee: furnicile lasa o urma chimica invizibila care contine feromoni, fapt ce le ajuta pe celelalte sa localizeze sursa de hrana.
  • cuib: se pot cuibari oriunde in jurul casei: peluza, copaci, ​ pereti, fundatie.
  • dimensiunea coloniei: In functie de specie, o colonie poate fi formata din cateva sute de indivizi sau cateva milioane.
  • durata de viata: Colonia este condusa de cel putin o regina. Aceasta este singura care are dreptul sa procreeze. Regina poate trai pana la 35 de ani. In momentul in care moare o alta regina ii poate lua locul sau musuroiul este condamnat la pieire. Regina are aripi, pe care le pierde dupa imperechere. De obicei, este mai masiva decat furnicile lucratoare.

Furnicile lucratoare sunt cele pe care le putem vedea peste tot. Ele mentin viata musuroiului. O lucratoare traieste intre 45 si 60 de zile. Furnicile muncitoare pot avea diverse roluri, bine definite: paznici, vanatori, culegatori, gunoieri, dadace, soldati etc.

 

Combatere:

Incercarea de a le extermina fara ajutor profesional se poate dovedi ineficienta.

Metodele de control aplicate de catre dumneavoastra acasa pot ucide numai furnicile pe care le vedeti.

Unele tratamente cu adevarat eficiente pot penetra si distruge coloniile pentru a preveni aparitia acestora.

De asemenea, trebuie sa se ia in considerare faptul ca diferite tipuri de infestari cu furnici necesita tratamente diferite.

Asadar. tratamentul profesional presupune 2 metode:

  • pulverizarea unui insecticid pe toata suprafata ce se doreste a fi protejata. Efectele sunt soc, respectiv, se va observa moartea instantanee a insectelor ce trec pe suprafata respectiva.
  • insecticide cu actiune prin ingestie. Insecticidele de acest fel au in compozitie atractanti pe baza de sucroza si proteine, dar si feromoni pentru cresterea atractivitatii in randul populatiilor de furnici. Acest tip de tratament pune foarte mult accent pe caracteristica biologica a speciei, de mutare a hranei in musuroiul comun, in felul asta facilitand in scurt timp contaminarea intregii populatii active care va scadea astfel cu circa 10 – 20% in fiecare zi, atingandu-se exterminarea completa a coloniei in 7 – 14 zile de la prima aplicare a insecticidului.

Niciun produs în coș.