Cicada

Cicadele (Magicicada septendecim)

Primul dintre cele cinci subordine ale homopterelor – subordinul Auchenorrhyncha – cuprinde cicadele (Cicadina), dintre care, cele mai impresionante sint cicadele cantatoare, ai caror masculi emit un sunet prelung si ascutit, cu ajutorul a doua placi de chitina boltite si intarite prin niste benzi, numite “placi sonore”.

Foarte raspandita la tropice si in general, in regiunile calde, cicadele au o lungime de 2 pana la 5 cm., iar unele specii pot atinge chiar 15 cm. (Pomponia imperatoria din Malaesia). Capul este masiv, prezentand la unele specii diferite excrescente; ochii compusi, dispusi pe partile laterale ale capului, sunt proeminenti si mari; antenele sunt scurte, iar partea anterioara a capului este voluminoasa, datorita modificarilor legate de aparatul bucal. Aripile anterioare sunt de circa doua ori mai lungi decat cele posterioare, iar nervatiunea este redusa. Abdomenul este alcatuit din 11 segmente, din care sunt vizibile doar 10, datorita faptului ca ultimele doua segmente sunt fuzionate.

Masculii cicadelor prezinta la nivelul abdomenului o pereche de placi rigide (timbale) pe ambele parti ale toracelui; cea mai mare parte a abdomenului din spatele placilor este gol, alcatuind o camera de rezonanta, care amplifica sunetul produs de timbale. Sunetele sunt provocate de contractiile unor muschi puternici care se insera pe membrane si poate fi auzit pe o distanta de 0.8 km.

Fiecare dintre cele 3000 de specii de cicade are ritmul propriu de pocnete. Majoritatea au un ritm de 200 pana la 600 de pocnete pe secunda. Imediat ce o cicada isi incepe cantecul, masculii din vecinatate i se alatura, sincronizandu-si pocnetele si formand un cor, al carui zumzet poate ajunge la 112 decibeli.

Dezvoltarea se face cu metamorfoza incompleta; unele specii pot prezenta doua generatii pe an in timp ce la altele stadiul larvar poate dura mai mult de un an. Recordul absolut il detine in aceasta directie Tibicina septemdecim din partea de est a Statelor Unite, la care larvele, subterane, traiesc 17 ani.

Larva acestui muzician traieste in pamant, la o adancime de o jumatate de metru, timp de saptesprezece ani in sir. Cand au trecut acesti ani, toate larvele, miliardele de larve raspandite pe un teritoriu enorm, ies din pamant precis in aceeasi zi, si anume in ziua de 25 mai. Fenomenul e studiat de sute de ani – incepand din 1633. In zadar in cursul celor 17 ani sunt si ani bisecti, in zadar se invarsteaza lunile cu 30 si 31 de zile; cicadele ies din pamantul unde au stat saptesprezece ani, toate, precis in ziua de 25 mai. Nici una mai inainte.

Dezvoltarea larvara implica cinci naparliri. Larvele tuturor cicadelor cantatoare traiesc sapand galerii in pamant, cu picioarelor lor anterioare, transformate in lopeti. Pentru dezvoltarea insectei adulte, larvele ies la suprafata, unde se gasesc adesea invelisuri larvare goale, continuandu-si existenta in crengile copacilor.

Speciile de cicade prezinta culori diverse, o mare parte dintre ele, insa, practica homocromia – prezinta o serie de excrescente care imita tepi sau bucati de scoarta.

In Romania se regasesc cele de culoare cenusie si de aceea cu greu se poate vedea pe frunze; mai rar se intilneste pe la noi cicoarea (Cicada orni) cu trupul galben-castaniu, cu pete galbene si cu peri albiciosi ca de pisla. Cinta, ca si neamurile lui mai departate, cind e toiul caldurii, in mijlocul zilei de vara.

Combatere

Interventia impotriva cicadelor se efectueaza cu pompa de inalta presiune – atomizorul – si presupune efectuarea unui tratament chimic al plantelor si copacilor pe care au fost sesizate aceste insecte.

Niciun produs în coș.