Capuse

Capusa: Ixodes ricinus

 

Aspect

2, 5 – 4 mm lungime; femelele sunt de obicei mai mari decat masculii; dupa o perioada in care se hranesc cu sange, femelele ajung pana la 14 mm lungime si la o greutate de 500 de ori mai mare decat cea initiala; corpul este, in mod tipic, compus din doua segmente si are culoarea rosu — maro, galben — maro sau gri — maro; capul, maxilele aparatului bucal si cele 4 perechi de picioare au in general o culoare mai inchisa decat restul corpului; maxilele aparatului bucal sunt specializate pentru supt si intepat si sunt formate din pedipalpi, asemanatori unor maciuci, chelicere si un orificiu bucal circular pentru supt, numit con bucal (hipostom), care este prevazut cu carlige ascutite si prin care capusele se hranesc cu sange.

 

Biologie

Dupa o perioada de hranire intensiva, femelele depun 1000 -3000 de oua in pamant. In primele stadii larvare, larvele care ies din ou, au doar trei perechi de picioare; abia stadiile tarzii de nimfa au, precum capusele adulte, patru perechi de picioare. Durata evolutiei de la stadiul de ou la cel de capusa adulta depinde de temperatura si se intinde pe 1-3 ani. In fiecare stadiu de evolutie (larva, nimfa, animal adult) capusa se hraneste numai o data cu sangele unei gazde adecvate. Capusele isi gasesc gazde cu ajutorul chemoreceptorilor (organe speciale) aflati pe segmentul inferior al perechii anterioare de picioare. Cu ajutorul acestui chemoreceptor capusele pot percepe substantele, pe care gazdele le elibereaza prin respiratie sau transpiratie, precum dioxidul de carbon, azotul, acidul butiric si acidul lactic etc, fiind capabile sa localizeze respectiva gazda. Astfel, daca o gazda trece prin iarba sau frunzisul unde se afla o capusa, aceasta se lipeste de ea, ajungand astfel pe organismul gazda. In general, mamiferele mici (de exemplu: soareci) si pasarile servesc drept gazde larvelor si nimfelor de capuse, pe cand cele adulte se pot aseza si pe mamifere mari, inclusiv pe oameni, carora apoi incep sa le suga sangele. Cu scopul de a se hrani, ele cauta o zona potrivita, unde pielea este mai subtire. Acolo capusa face, cu ajutorul chelicerelor, o gaura in piele, in care isi introduce hipostomul. Acesta este prevazut cu multe carlige ascutite, tocmai pentru a impiedica alunecarea hipostomului in afara pielii. Apoi capusa elibereaza o secretie, care, pe de-o parte, contine substante anticoagulante, care impiedica coagularea sangelui gazdei, si care, pe de alta parte, contine si substante antiinflamatorii. Larvele se hranesc cu sangele gazdelor lor timp de 4 -5 zile. Dupa stadiul de larva urmeaza cel de nimfa, cand capusa in devenire mai creste in dimensiuni. Nimfele se hranesc cu sangele gazdelor lor vreme de 3-5 zile. Resursele de energie astfel formate servesc evolutiei ulterioare si care nu mai consta in stadii de nimfa. Astfel larvele si nimfele dupa ce se hranesc, se lasa sa cada pe jos si incep sa-si caute o ascunzatoare potrivita in sol, de obicei sub frunze, unde naparlesc si isi continua cresterea. Pe timp de iarna, procesul evolutiei este suspendat, urmand a fi reluat abia la inceputul anului urmator. Etapa de hranire dureaza la adulti ceva mai mult decat la larve si nimfe. Resursele de energie acumulate in acest fel servesc repoducerii. Astfel, dupa ce se hranesc, femela si masculul se gasesc cu ajutorul feromonilor (substante de atragere sexuala), iar odata intalniti, incep actul de reproducere. Masculii mor la scurt timp dupa consumarea actului, in timp ce femelele isi depun mai intai ouale si abia dupa aceea mor si ele.

 

Raspandire

Sunt raspandite in Europa centrala, de est si de nord, in Asia, America de nord si Australia. In natura, capusele se hranesc cu sangele animalelor salbatice sau domestice, precum si cu cel al oamenilor. In casele oamenilor ele stau numai pe pielea oamenilor sau in blana animalelor de companie sau domestice. Impreuna cu gazdele, ce le servesc si drept vectori (mijloace de transport), capusele pot coloniza gradinile oamenilor.

 

Daunator

Tipic daunator pentru igiena. In locul intepaturii, dupa ce capusa a cazut sau a fost indepartata, poate aparea, din cauza reactiilor alergice la saliva capusei, o leziune urticariana, caracterizata prin senzatii accentuate de mancarime si cu un centru de necroza.

Capusa poate fi periculoasa, deoarece este purtatoare de arbovirusi si agenti patogeni ai bolii Lyme (borelioza). Daca se transmit la om agentii patogeni ai bolii Lyme (Borrelia burgdorferi), acesta se poate imbolnavi usor de aceasta boala. Boala se desfasoara in diferite etape, care sunt fiecare caracterizate de simptome specifice. In prima faza, la 60-80% din persoanele infectate, apare in zona muscaturii, o inrosire a pielii (Erythema chronicum migrans), care se extinde treptat. In aceasta etapa, oamenii bolnavi se simt slabiti, au dureri de picioare si de maini, li se inflameaza glandele limfatice sau prezinta simptome de gripa. Dupa aproximativ 6 saptamani de la infectarea cu bacterii, se ajunge la a doua etapa de evolutie a bolii, care se caracterizeaza prin simptome, cum ar fi de exemplu pareze partiale, poliartrita, pericardita si nevrite precum si tulburari ale ritmului cardiac, care pot fi chiar fatale. Simptome de reper in aceasta faza a bolii mai sunt si paralizia unui nerv al fetei (paralizie faciala) sau durerile radiculare. In a treia etapa a bolii, care incepe la aproximativ doi ani de la infectare, au loc modificari ale creierului asemanatoare celor ce acompaniaza boli precum sifilisul sau scleroza multipla. In cazul in care, dupa o invazie de capuse, se observa una sau mai multe simptome din cele descrise anterior, trebuie mers neaparat la medic, in cel mai scurt timp posibil, pentru ca, in eventualitatea unei infectii cu agentii patogeni ai bolii Lyme, sa se inceapa cat mai repede tratamentul corespunzator.

Arbovirusii transmisibili prin capuse sunt agentii patogeni ai meningoencefalitei de inceput de vara (virusul FSME). Acesti arbovirusi apar la rozatoare, de la care sunt preluati de capusele ce se hranesc cu sangele acestora. La schimbarea gazdei, capusele pot transmite acesti virusi si la oameni, care, drept consecinta, se imbolnavesc de meningoencefalita. Odata cu rozatoarele, s-au raspandit din estul Rusiei in toata Europa si arbovirusii. Regiuni ce prezinta un risc ridicat de imbolnavire cu virusul FSME sunt estul Suediei, Polonia, Austria (mai ales in regiunea Karnten), padurea bavareza si turingiana, coasta marii Baltice, regiunea Mecklenburg si alte zone invecinate. In functie de mediul in care se afla, este infectata cu arbovirusi una la 20 de capuse, pana la una la 500 de capuse. Virusii sunt transmisi de la purtatoare la larvele lor, generatiile care urmeaza pastrand astfel riscul ridicat al unei potentiale transmiteri la oameni. Meningoencefalita cu virusul FSME prezinta urmatoarele simptome: timpul de incubatie (durata de la momentul infectarii pana la declansarea bolii) dureaza 2-28 de zile si se desfasoara fara simptome. Apoi urmeaza prima faza a bolii, ce dureaza 1- 8 zile si care se caracterizeaza prin temperatura crescuta (febra), oboseala, dureri de cap, maini si picioare, inflamarea gatului, lipsa poftei de mancare si greata. Dupa aceasta faza urmeaza o perioada fara febra si fara simptome, care poate dura 1- 20 de zile. Apoi urmeaza a doua etapa a bolii, in care virusii patrund in creier. Aceasta faza se caracterizeaza prin simptome grave, precum sensibilitate crescuta la lumina, incetosarea privirii, tensiune si rigiditate extrema a gatului, febra mare (peste 40 ° C, greata, paralizii si tulburari ale ritmului cardiac. In aceasta etapa a evolutiei bolii, persoanele bolnave trebuie tratate in spital. Deoarece boala se trateaza dificil pe cale medicamentoasa, sunt recomandate din punct de vedere medical masuri profilactice active sau pasive, precum vaccinurile.

 

Prevenire

Persoanele, care fac excursii in natura, pot folosi substante preventive de protectie impotriva insectelor, aplicate direct pe piele, respectiv pe haine. Dupa opririle in natura, oamenii trebuie sa-si controleze corpul de capuse. Capusele de obicei se pot inlatura imediat, inainte sa apuce sa strapunga pielea cu maxilele. In apartamente si case capusa nu se poate inmulti, asa ca nu exista pericolul ca acestea sa patrunda in interior, decat prin animale de companie sau oameni. Capusele se raspandesc in gradini cu ajutorul mamiferelor mici si pasarilor. De aceea se recomanda instalarea unui gard de sarma cu ochiuri marunte, inalt pana la genunchi, alaturi de gardul principal si sa se ingroape o parte din el in pamantAnimalele de companie, cum sunt cainii si pisicile, se pot imbolnavi de asemenea de borelioza. De aceea trebuie luate si pentru ele masuri preventive de protectie. Astfel este recomandabila folosirea zgarzilor impotriva insectelor, cu care copiii nu trebuie sa intre in contact. Animalele de casa trebuie controlate in mod regulat de capuse.

 

Mai multe despre cum sa scapi de capuse

O capusa ce tocmai a patruns prin piele poate fi scoasa cu ajutorul unui cleste special pentru scoaterea capuselor sau cu o penseta ascutita. Instrumentul trebuie sa prinda intre clesti maxilele capusei, care sunt inserate in piele, si, printr-o miscare de dezsurubare, capusa sa fie dezlipita. Trebuie evitata strivirea corpului capusei, deoarece facand acest lucru, agentii patogeni precum cei ai boreliozei si arbovirusii pot fi eliberati direct in rana intepaturii. Acesta este si motivul pentru care capusele nu trebuie stropite cu ulei, vaselina etc. cat timp se afla pe piele, intrucat acestea duc de asemenea la distrugerea corpului lor, imprastiind agentii patogeni in rana.

 

Combatere

In exterior: in primul si in primul rand, trebuie intretinuta vegetatia; iarba nu trebuie sa fie mai inalta de cativa centimetri;

  • Aplicarea insecticidului trebuie sa fie facuta rezidual – cu pompa de spate, specifica activitatii de DDD;
  • Se va trata INTEGRAL suprafata ce se banuieste a fi infestata de capuse.
  • Insecticidul va trebui aplicat si pe gardurile invecinate zonei de vegetatie, pana la inaltimea de cca. 1 m fata de sol.
  • In caz de infestare a animalelor, insecticidul NU VA FI APLICAT DIRECT PE ANIMAL – vor fi folosite produse specifice, sub indrumarea unui doctor veterinar;
  • Daca vegetatia – iarba – este inalta, insecticidul nu va ajunge la baza solului, unde capusele se ascund de obicei, tratamentul urmand a se degrada si mult mai repede datorita factorilor naturali de mediu;
  • In cazul in care este imposibila indepartarea vegetatiei, exista si varianta tratamentului prin nebulizare la rece, aparatele de nebulizare urmand a fi indreptate la 45° catre sol si setate pe puterea maxima pentru penetrarea barajului de vegetatie;
  • Este de retinut faptul ca orice tratament cu insecticid in exterior dureaza pana la prima ploaie; de asemenea, si roua in exces poate afecta eficacitatea tratamentului, mai ales daca vegetatia este abundenta si inalta.

 

In interior

Se efectueaza un tratament chimic in doua etape: prima etapa are un efect soc, in urma careia vor muri toate insectele existente, iar cel de-al doilea tratament efectuat la 7 zile de la data primului, va distruge si puii iesiti din oua.

Interventiile vor fi efectuate de catre un personal calificat si atestat in domeniul dezinsectiei.

Niciun produs în coș.