Invazia viespilor uriase

Invazia viespilor uriase. Cum scapam de ele?

Viespea comuna are o metamorfoza rapida ,in numai 4-6 zile ,functie de temperatura mediului si continutul de proteina din hrana traversand rapid stadiile de ou-larva-nimfa-pupa si adult.

Perioada de imperechere a viespilor are loc toamna in august-octombrie-(luni in care sunt si cel mai agresive)-.Matcile de viespe traiesc 10 luni,supravietuind iernii printr-un gen de hibernare-(somn profund)-in care se hranesc doar cu rezervele de energie acumulate in toamna anterioara.Acul viespii e un tubusor arcuit si ascitit de chitina foarte tare –(si fara carlige ca la albina)-putand intepa rapid si repetat ,injectand un venin foarte dureros sub pielea inamicului.Spre deosebire de albina viespea isi poate retrage acul din piele pt. a-l folosi din nou.

Viespile isi construiesc cuiburi dintr-un material cu o structura chimica apropiata celulozei,pe care le amplaseaza de preferinta in apropierea gropilor de compost,sub streasinile caselor,in poduri,pe sub ramele ferestrelor,-(zona rezervata de obicei pt. jaluzele)-,in cauciucurile adandonate ori chiar in pamant in galeriile parasite de soareci sau sobolani.

Intepatura viespilor contine de trei ori mai mult venin decat a albinelor si doare foarte tare.Multi oameni sunt alergici la venin si pot avea grave probleme de sanatate daca sunt intepati,de aceea viespile devin cu atat mai periculoase pentru om,cu cat cuiburile lor sunt mai aproape de zonele publice.

Combatere

Tratamentele impotriva viespilor sunt printre cele mai dificile. Aplicarea insecticidelor trebuie sa se faca direct pe cuib si de aici si marea dificultate. De cand s-a inceput tratamentul si pana toate viespile sunt moarte dureaza 2 – 3 minute, timp in care insectele nu sunt foarte prietenoase. Pentru inceput totusi sa clasificam tratamentele la exterior fata de cele la interior.

Dezinsectie impotriva viespilor la interior: este foarte important daca cuibul viespilor este in incinta sau viespiile sunt doar in trecere. La varianta a doua solutia vine mai usor, se aplica pe zburatoare insecticid prin pulverizare sau daca volumul de aer este etans prin pulverizarea unei doze de insecticid aerosol. Verificati mai intai suprafata (volumul) care este recomandat a fi tratat cu o doza. La pulverizarea directa sa aveti grija ca insectele nu mor imediat ci in 2 – 5 minute iar pana atunci sunt foarte agresive. In cazul in care folositi dozele aerosol, zona nu trebuie sa fie etansa timp de 4 – 6 ore pentru ca insecticidul sa nu se piarda si sa patrunda in toate crapaturile. Este obligatorie o aerisire ulterior, temeinica de cel putin o ora, in functie de curentii de aer.

La combaterea unui cuib de viespi din interior aplicarea insecticidului trebuie facuta direct pe cuib, in concetratia maxima recomandata. Varianta cu doza aerosol ar putea fi luat deaseamenea in calcul conditionata totusi de etanseitatea camerei.

Dezinsectia impotriva viespiilor la exterior. Aici tratamentul se poate face doar prin pulverizare cu pompa de joasa presiune sau cu atomizorul direct pe cuibul de viespi. Atentie, acestea nu vor muri imediat iar pana atunci vor fi foarte “nervoase”.

Niciun produs în coș.